Sunday, 27 November 2011

rindunya detik bersama kalian..

husna,farah dan ezzah..jage diri yer teman..
kenangan diukir bersama cikgu salwati..
faraha,mis u..
rindukan senyumah kalian..
sabrina..where r u now?




Saturday, 26 November 2011

abah...

ketika kejauhan
masihku hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

terbayang ketenangan
yang selalu kau pemerkan
bagaikan tiada keresahan

walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....

Friday, 25 November 2011

sepanjang masa

assalamualaikum wbt..salam pembuka bicara..harap2 semua kengkawan sihat hendaknya seiring dengan redha dan rahmat dari ALLAH taala.nampaknya tak lama lagi kita bakal tempuhi bulan Muhaharam..hmm MUHARAM???cepatnya masa berlalu.tapi semakin bersediakah kita?saya agak tertarik dengan satu kata-kata dalam drama korea''sebenarnya sejak kita dilahirkan,kita sedang menuju kematian"..betul kan?..jadi sebagai satu cabang persediaan, kita perlu berhijrah dari kehidupan sekarang kepada kepada kehidupan yang lebih baek,so saya nak share same2 berkenaan amalan sunat harian sepanjang masa..jom pakat2 berhijrah.biar cket asal long lasting kan.(^_^)
____________________________________________________________________________________
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


first sekali baca al-Quran.
advantage nye:
1.pahala membaca satu huruf daripada al-Quran.
-menurut Ibn Majah digandakan hingga 400 kali dan Ibn Jauzi pula berpendapat sebanyak 700 kali.


2.Balasan satu huruf yang dibaca ialah bidadari syurga.


3.selamat daripada api neraka.


4.pada hari kiamat,AL-QURAN JADI PEMBELA..


5.seutama2 manusia ialah yang mempelajari,mengajar dan menghayati ajaran al-Quran.
-sebut memang senang kan.tpi nak buat??makaii susah jgak..~ya ALLAH berilah diriku kekuatan..


tu baru cket...ada banyak2 lagi..


amalan beberapa ayat dan surah khusus:
1.surah al-ikhlas=menyamai satu pertiga AL-Quran.


2.surah al-falaq=dibaca 3 kali untuk perlindungan dan bencana yang tak diingini
-kita berusaha dan bertawakal kan kawan2?


3.ayatul kursi=menyamai 1/4 al-Quran,dibaca setiap kali selepas solat akan dimasukkan ke syurga,setiap huruf mengandungi 1000 keberkatan dan 1000 rahmat.


4.surah al-fatihah-dibaca 20 kali selepas solat fardu merupakan amalan para solehin.


surah2 pilihan::::::
*surah yasin
*surah al-mulk
*surah al-Waqiah
*surah al-Dukhan
*surah ali imran
*surah al-kahfi
*surah al-sajdah..


itu ajer untuk buat masa sekarang..selamat membaca dan selmat beramal~senyum selalu(^_^)

Wednesday, 16 November 2011

DHUHA....

ASSALAMUALAIKUM WBT..
apa khabar kawan???harap2 semuanya sihat2 sajer..okay..kembali kepada tajuk kita,'dhuha' iaitu solat yang sangat disarankan oleh rasulullah..kenapa ya?..sebenarnya macam ni..dalam kehidupan kita bukan setiap masa kita berzikir,bertahmid mengingatiNYA..jadi sebagai penggantinya ialah solat dhuha laa..solat dhuha dapat menggantikan zikir kita yang tak berapa nak cukup tue..hehe

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
*solat dhuha dilakukan apabila matahari telah naik pada waktu pagi sekadar satu galah tingginya iaitu sekitar jam 8 pagi hingga gelincir matahari sebelum masuk waktu zohor..

*dikerjakan dua,empat,enam atau lapan rakaat..
*diriwayatkan oleh saidina Ali r.a katanya Rasulullah SAW bersolat dhuha enam rakaat pada dua ketika iaitu ketika terbit matahari dua rakaat dan juga tatkala matahari naik pertengahan sedikit,Baginda melakukan sebanyak 4 rakaat..

antara doa di waktu dhuha:
*ya ALLAH bahawasanya waktu dhuha itu waktu duha-Mu,kecantikan ialah kecantikan-MU ,kekuatan itu kekuatanMu,kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu..ya ALLAH jika rezekiku masih dilangit,turunkanlaah dan jika ada di dalam bumi,keluarkanlah,jika sukar mudahkanlah,jika haram sucikanlah,jika masih jauh dekatkanlah,berkat waktu dhuha,keagungan,keindahan,kekuatan dan kekuasaanMU,limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-MU yang soleh..ameen..

Tuesday, 15 November 2011

persahabatan.......

assalamualaikum wbt..
sajer jer nak share..isi masa lapang yg sekejap ini..
waktu kecil dulu x taw pun apa itu erti persahabatan..ingatkan sahabat ni semua orang yang kita kenal..tapi skrg barulah faham apa itu erti sebuah persahabatan,..persahabatan ialah jalinan ukhuwah ikhlas kerana ALLAH..indahnya sebuah persahabatan..masih jelas terbayang di ruang minda waktu persekolahanku yang lepas.bermulanya detik persahabatan-waktu tu baru ajer form 2..first time masuk kelas tu tak der siape pun yang dikenali..jadi aku hanya menyepikan dir.i.tahu sajalah macam masuk di kandang harimau plak..hehe..minggu pertama pembelajaran belum bermula lagi..masih lagi sesi taaruf.tiba2 aku disapa seorang rakan yang duduk di hadapanku..'nama awk sape'..selepas berkenalan lebih kurang,aku dah ada kawan sekarang..tak keseorangan lagi..namanya faraha.manis senyumannya dihiasi dengan lesung pipit..dialah orang pertama yang ku kenal di kelas itu..hari berganti hari aku sudah mulai kenal almost semua insan di kelasku..atiyah,aina,maryam saidah,ezzah,fiezah dan ramai lagi..bukan sahaja kenal malah semakin rapat..masa berlalu begitu pantas..dah dua tahun aku bersama mereka.B.A.H.A.G.I.A..tup2 dah masuk form 4..masuk ajer form 4 aku berkenalan lagi dengan seorang teman yang berpindah masuk ke sekolahku iaitu intan nadiya..waktu first jumpa rasa janggal pun ada..bila dah lama berteman baru ku sedar yang dia seorang yang sgt baik,mudah mesra..mmg bezlaa..dan menjelang masuk tingkatan 5 aku sudah punyai teman yang sangat akrab denganku..mereka ialah atiyah,faraha,nadiya,aina,n sabrina..mereka laa saksi suka duka ku..termasuk juga si 'triple' di kelasku shazrin,hadi n zuhaidi..mereka bertiga membuatkan hari2ku sungguh ceria walaupun setiap hari bergaduh selamba..hari2 yang ku lalui sungguh bermakna..time exam spm kita study giler2 samer2.discuss same2..waktu aku lemah menerima ujian..dikau semua laa kekuatanku..terima kasih shazrin n tiyah!akan ku ingat kata2 kamu berdua..tamat ajer persekolahan kita masih bersama..boleh dikatakan setiap hari kita keluar bersama2..akhirnya tibalaa pengumuman keputusan spm..wah..hebat2 kamu semua..mabruk!TAPI apakan daya kita semua terpaksa membawa haluan masing2..sekarang tiada lagi gelak tawa kawan2 semua dalam hari2ku..walaupun terpaksa berpisah jiwa kita masih bersama2 kan..atiyah dah dpt buat medic d mesir,faraha pula medic d jordan,nadiya pula persediaan medic di kolej mara kuala nerang,shazrin ppc,hadi asasi engin um,zuhaidi asasi engin di uia dan aina(medic) bersamaku d usim..buat sahabatku tersayang..jaga diri,hiasi peribadi..semoga ALLAH menjaga kamu semua..miss u all..salam perjuangan buat sahabatku..pertemuan perpisahan adat kehidupan..kenangan yang diukir bersama akan terus terpahat di ingatan,,,------------------------------(^_^)